Mâncare la oalăun articol Să ai poftă!ro
25.01.2022 Ce însemnă conceptul de mâncare la oală?Mâncare la oală reprezintă o metodă prin care cantități de mâncare mai mari decât sunt necesare servirii unei singure persoane, o dată, sunt gătite și livrate.
De unde numele de mâncare la oală?Nu putem răspunde cu exactitate la această întrebare, dar cel mai probabil vine de la modalitatea de gătire și livrare a mâncării. Numele probabil și l-a luat după metoda de pregătire și livrare a mâncării. Așa cum activitatea de secretar a dat denumirea serviciului de secretariat, probabil ca și aici, prin uzanță, numele activității a dat numele serviciului. Probabil au existat cereri mai mari pentru porții de ciorbă, probabil în sistem catering, iar adresarea putea fi - trimiteți o oală de ciorbă :D. În acest fel se poate să se fi statornicit acest termen de mâncare la oală.
De când există conceptul de mâncare la oală și de ce există?Probabil de mult, doar că nu a fost denumit în acest fel, așa cum încălțămintea sport nu a fost numită "adidas" dintotdeauna în România. Cel mai probabil și până în anii 90 mâncarea în cantități mai mari era livrată, pentru că nu toată lumea își permitea un bucătar personal, dar nici nu voia să gătească sau să se deplaseze la restaurant. Nu este greu de imaginat o astfel de situație, în care, printr-o înțelegere cu un restaurant, cantități mai mari de mâncare gătită erau livrate unei persoane. Probabil că acest fel de gătire și livrare există cu mult înaintea acestui eveniment, dar în lipsa unor dovezi e greu de exemplificat cu precizie.
În orice caz, acest tip de gătire și livrare apare, și a apărut și la noi, odată cu dezvoltarea economică, și a unei pături de mijloc mai apreciabile. În momentul în care puterea financiară întâlnește anumite nevoi sau comodități, apar astfel de servicii sau produse. Sunt desigur și raționamente de economie și profitabilitate. Probabil că sunt persoane care în timpul necesar gătirii unor preparate, în asemenea cantități, să câștige de 2,3, 10 sau de 100 de ori mai mult. Adică, dacă timpul necesar gătirii, ar fi 2 ore, se poate ca o persoană, prin activitatea pe care o prestează, să câștige de 2, 3 ori banii pe care îi cheltuiește achiziționând preparatele gătite deja. Sunt și alte persoane care câștigă suficient de mult astfel încât să schimbe timp cu cei dragi versus bani pe mâncare gata pregătită.
Sunt probabil și persoane cu probleme medicale care nu pot să gătească. Am livrat preparatele noaste unei persoane, nu foarte în vârstă, care probabil în urma unui accident de muncă, mergea ajutându-se de un cadru. De asemenea, am livrat preparatele noastre persoanelor foarte în vârstă, care pur și simplu, fizic nu ar mai fi putut găti acea mâncare, și nu de puține ori, această mâncare era comandată și achitată chiar de către copii dumnealor.
Așadar motivele sunt variate, dar acolo unde există o nevoie, în general există și cineva care să vină în întâmpinarea acelei nevoi. Sunt unele cazuri de pionierat, dar aici cred că este vorba mai degrabă de o adaptare a pieței. |